Lecznicze właściwości cytryny

Lecznicze właściwości cytryny

Cytryna – owoc dodawany do herbaty, ryb i setki innych potraw. Jednak niewielu z was wpadłoby do głowy, żeby ten żółty i kwaśny owoc jeść bez niczego. Od razu można sobie wyobrazić, jak taka próba by się skończyła. Wykrzywieniem twarzy i kwasem w ustach. A jednak cytryna, mimo swojego nieprzyjemnego smaku, jest prawdziwą bombą zdrowotną, szczególnie jeśli chodzi o niedobory witaminy C. Jej brak w najgorszym przypadku może wręcz prowadzić do zachorowania na szkorbut, który w czasach wielkich odkryć geograficznych doskwierał marynarzom, i na który chorowali poszukiwacze złota w Ameryce. A do czego dzisiaj można używać cytryny poza skropieniem nią ryby? Przede wszystkim do leczenia przeziębień; miks miodu z cytryną potrafi zdziałać cuda jeśli chodzi o katar lub kaszel. Dodatkowo, woda z miodem i cytryną pita na czczo rano świetnie oczyszcza nasz organizm z toksyn. Co jeszcze? Naukowcy jednoznacznie stwierdzili, że cytryna działa zbawiennie na funkcje mózgu, zwiększając jego chłonność. Dzięki cytrynie, a główne dzięki zawartej w niej terpenie regulowana jest synteza cholesterolu w ciele człowieka, a witamina C dodatkowo wzmacnia cały system immunologiczny. Cytryny, a właściwie aromatu cytrynowego można używać również przy aromaterapii. Wystarczy pięć do dziesięciu kropel olejku eterycznego z cytryny by aktywizować działanie naszego umysłu i pamięci. Zapach cytryny i cytrusów w ogóle ma również łagodzić uczucie stresu.